Nem vicc! Csokoládéval működik az új áramfejlesztő
2006.11.08. 07:53
Brit egyetemi kutatók baktériumokat engedtek a csokioldatba, a keletkező hidrogént üzemanyag cellába vezették, ami elég áramot termelt egy ventillátor működéséhez.
Csokoládégyári hulladékból állítottak elő elektromos áramot brit egyetemi kutatók.
Lynne Mackaskie mikrobiológus (University of Birmingham) és munkatársai karamella és nugát oldatban Escherichia coli baktériumokat tenyésztettek, a keletkező hidrogént üzemanyag cellába vezették, és a cellában keletkező áram elég volt egy kis ventillátor megforgatásához. A kutatók beszámolója a kísérletről a Biochemical Society Transactions című, brit egyetemi köröknek szánt kiadványban jelent meg.
Mikor a baktériumok enzimjei fermentálni kezdték a csokoládé hulladékban lévő cukrot, sok számukra mérgező szerves sav - például hangyasav - keletkezett, amit a baktériumok gyorsan hidrogénné kezdték konvertálni.
A csokoládé gyártás hulladékai általában szemétdombra kerülnek. Az elképzelés, hogy élelmiszer-hulladékból energia nyerhető, nem korlátozódik a csokoládéra, hiszen szinte minden élelmiszer hulladék feldolgozható biológiai módszerekkel, és a megfelelően tervezett élelmiszer-feldolgozó üzemek a mainál jóval energiatakarékosabb módon működhetnek.
A kutatók ugyanezeket a hidrogenáz enzimet termelő baktériumokat arra is rá tudták bírni, hogy vonják ki a drága palládiumot az autók roncstelepre került katalizátoraiból - olvasható egy angol tudományos folyóirat online kiadásában.
Forrás: Hiradó.hu http://www.hirado.hu/cikk.php?id=160800
|